نقدینگی، غولی که این روزها به همه بازارها سرک کشیده و هر روز یک بخش اقتصاد کشور را مختل می کند وبانک مرکزی برای جذب آن باید هر روز دست به دخالت جدیدی در بازار بزند.
به گزارش جهان نوسانات به وجود آمده در بازارهای مختلف نشان از آن دارد که حجم قابل توجهی از نقدینگی در کشور سرگردان بوده و این پول در گردش هر روزبه یک بازار رفته و آن را با اختلال مواجه کرده و مسئولین بانک مرکزی برای از بین بردن این اختلالات مجبورند دست به ذخایر این بانک زده و اقتصاد را دچار مشکلات بلند مدت کنند.
نوسانات نرخ طلا در هفتههاي گذشته و مشکلات به وجود آمده در بازار ارز در اواخر سال گذشته نشان از این نقدینگی دارد که فعلا به این بازارها رفته و همین نقدینگی در ۲ سال گذشته هم وارد بخش مسکن شده که افزایش قیمت های شدید در این بخش را همه به خاطر دارند.
در هفته گذشته نرخ جهاني طلا نيز افتوخيزهايی داشت که مزید بر علت شده و باعث آن شد که بازار داخلی طلا و سکه دچار نوسانات شدیدی شود.
طي هقته های اخیر اظهارنظرها درباره دلايل و عوامل مؤثر در بازار طلا و دلار همچنان در رسانهها و محافل خبري پررنگ بود؛ عدهاي از مديران بانكي و مسئولان اقتصادي در سخنان خود ضمن تأكيد براثرات منفي ادامه اين وضعيت از دولت و بانك مركزي خواستار پيشگيري از بدتر شدن بازار و استفاده از ابزارهاي جديد و كارآمد شدند.
نكته جالبي كه در همین زمینه روي داد، اذعان وزير اقتصاد به جمعآوري نقدينگي از بازار در زمان افزايش قيمت سكه و بالارفتن حباب در اين بازار بود.
پيشتر بسياري از كارشناسان افزايش قيمت انواع سكه در بازار رسمي و غيررسمي را به منظور جمعآوري نقدينگي از بازار دانسته و گفته بودند اين اتفاقات و بالا و پايين رفتن قيمتها تنها ناشي از جريانات طبيعي بازار نيست و به نظر ميرسد عواملي به صورت عمدي اين وضعيت را به وجود آورده و از نوسانات آن نيز منفعت قابل توجهي عايدشان ميشود.
اما باید گفت این نقدینگی د رهر جایی که به طور موقت با سیاست ها ی بانک مرکزی کنترل می شود ولی بلافاصه به بازار دیگر می رود. این موضوع را می توان با نگاهی به بازار ارز بعد از کنترل بازار طلا که به شدت حبابی به نظر می رسید، مشاهده کرد.
با افزايش اختلاف قيمت رسمي و غيررسمي دلار در بازار داخلي طي روزهاي قبل، اين احتمال مطرح شد كه نقدينگي باقيمانده در بازار طلا با بازگشت آرامش به اين بازار به سمت ارزهاي مختلف از جمله دلار آمريكا روي آورده است.
البته درحالي كه بازار دلار همچنان ملتهبتر ميشد يكي از مسئولان بانك مركزي طي سخناني دليل اين وضعيت را ابلاغ بخشنامهاي براي محدود كردن عرضه ارز از سوي اين بانك عنوان كرد و گفت: بعد از اينكه قيمتهاي بازار تحت تأثير اين بخشنامه روند جهشي را پيش گرفتند مسئولان مربوطه از تصميم خود برگشته و بخشنامه مذكور را لغو كردند.
رئيس كل بانك مركزي هم با تائيد اين خبر از عرضه نامحدود ازر به صرافيها از روز جاري خبر داد و گفت: كساني كه دنبال خريد دلار و ارز در بازار آزاد هستند بايد به قيمتهاي جهاني توجه داشته باشند؛ اين افراد بايد دقت كنند كه در بازار ارز ۶۰ تومان حباب وجود دارد.
بازار طلا، سکه و ارز دستکم در ۳دهه اخیر همواره با نوسانهای طبیعی و البته غیرطبیعی مواجه بوده است بهگونهای که بازار آزاد خرید و فروش ارز همواره بهعنوان محلی برای داد و ستد ارزهای خارجی بین عرضهکنندگان رسمی و غیررسمی اعم از صرافیها و واسطههای خیابانی و خریداران واقعی ارز در جریان بوده است اما نباید فراموش کرد که نوسانات شدید ارزهای معتبر بهویژه دلار باعث شده تا بخشی از نقدینگی جامعه در کوتاهمدت با انگیزههای متفاوت وارد بازار ارز شود. ازسوی دیگر بازار طلای ایران بهویژه بازار خرید و فروش سکه بهعنوان شاخصی از نقل و انتقال جریان نقدینگی سیال و فرار جامعه همواره جذابیتها و ریسکهای ویژه خود را داشته است تا آنجا که همواره در بازار ارز و سکه در اثر نوسانات شدید قیمتی، دولت از طریق بانک مرکزی ناچار به دخالت و تزریق دلار و سکه شده است.
یکی از اصلیترین مولفههای اثرگذار در بازار جهانی طلا، نوسان ارزش ارزهای معتبر خارجی، وضعیت اقتصادی کشورهای پیشرو، رفتار خریداران دولتی طلا و البته ورود و خروج ناگهانی واسطهگرهای فعال جهانی به بازار طلا است بهگونهای که با افت ارزش طلا، یورو و برخی دیگر از ارزهای جهانی، سرمایهگذاران بازارهای نقدی به بازار طلا بهعنوان پناهگاه امن هجوم میبرند.
نظرات شما عزیزان: